Miten kierrätän tavaraa? Jäteasemalle vienti ei ole aina suositeltavin vaihtoehto, vaan hyötykäyttö on lain ja inhimillisen ajattelun nojalla se ensisijainen vaihtoehto. Jokaiselle löytyy jotakin, voisi sanoa, sillä tavaroita voit itse viedä tai voit pyytää noutoa, joka sopii sellaisellekin, joka ei itse kykene kantamaan tavaroitaan.

http://www.kierratyskeskus.fi/

Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus on jo perinteinen tuttu minne voi viedä omia tavaroitaan siten, että kierrätyskeskus hyödyntää myymällä osan ja osa menee jätteeksi. Kierrätyskeskuksen autot myös hakevat tavaralahjoituksia maksutta Helsingistä, Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista, Kirkkonummelta, Klaukkalasta, Hyrylästä, Keravalta ja Söderkullasta.

Fida https://www.lahetystorit.fi/

Jo perinteinen lähetyspalvelun nouto on maksuton ja tässäkin tavarat menevät hyvään tarkoitukseen. https://www.lahetystorit.fi/noutopalvelu-saastaa-aikaa-ja-vaivaa/ Fida lähetystorien ilmainen noutopalvelu hakee ylimääräiset, hyväkuntoiset huonekalut kotoasi. Lahjoittamalla tuet työtä kehitysmaiden lasten ja nuorten hyväksi. Noudon ajankohta määrittyy asiakkaan toiveen mukaan ja siihen pyritään yhdistämään esimerkiksi myymälästä ostettujen tuotteiden kotiinkuljetuksia.

http://www.kimppanouto.fi/

L&T on ottanut kokeiluun palvelunsa http://www.kimppanouto.fi/, jossa asiakas maksaa kotoaan noudettavat tavarat määrän ja ajankäytön mukaan. Käytännössä kaikki käy, paitsi sekajäte tai vaaralliset jätteet ja hintaan sisältyy mahdolliset jätemaksut.

UFF kotikeräys hakee tavarasi http://uff.fi/

UFF tarjoaa myös noutopalvelua pientaloalueiden asukkaille ja yksityishenkilöille, joilla on lahjoittaa yhdistykselle kierrätettäväksi kerralla isompi määrä tuotteita. Noutopalvelu on kätevä esimerkiksi muuttojen ja kuolinpesän siivousten yhteydessä.

Lue lisää kierrätysmahdollisuuksista Helsingin sivuilta: http://www.helsinki.fi/jarj/symbioosi/kierratys/index.html

http://www.emmaushelsinki.fi/

Emmaus on jo vuosikymmenten takaa tuttu kierrätyspaikka. Voit tukea Emmauksen työtä lahjoittamalla puhtaita ja ehjiä käytettyjä vaatteita ja ehjää kodin irtaimistoa. Lahjoituksesi voit itse viedä tai käyttää noutopalvelua.

Pelastusarmeija palvelee ja myy verkkokaupassa http://www.pelastusarmeija.fi/

Joulupatojensa lisäksi Pelastusarmeija palvelee asukkaita hakemalla ja kierrättämällä vaatteita ja tavaroita. Pelastusarmeijan verkkokauppa myy sinun heille lahjoittamaa tavaraa ja vaatteita. Hyöty menee Suomessa vaikeassa tilanteessa oleville henkilöille, kuten työttömät, vähävaraiset, yksinhuoltajaperheet, vanhukset sekä muut yhteiskunnan tuesta syrjäytyneet ihmiset, mutta noutopalvelua ei ole.

Työ & Toiminta ry http://www.kierratys.net/

Työ & Toiminta ry ottaa vastaan kaikkia kierrätyskelpoisia ATK-laitteita sekä muuta sähkö- ja elektroniikkaromua (ns. SER-romua veloituksetta), toimistokalusteita, kodin huonekaluja, kodinkoneita, vaatteita, leluja, urheiluvälineitä, astioita, kirjoja, työkaluja, romumetallia, lyijyakkuja ja kaikkea muuta kierrätyskelpoista. Purkuun menevistä huonekaluista peritään kohtuullinen kierrätysmaksu.

Eläisuojeluyhdistys http://www.hesy.fi/

Jos sinulla on tarpeettomaksi käynyttä tavaraa, voit viedä ne Eläinsuojelukeskukseen Pakilaan. Tavaralahjoitukset-sivulta löydät luettelon tavaroista, joita HESY toivoo.

Tavaran kantaa antaa kiertää ja päästä uuteen hyötykäyttöön. Mutta yhtä lailla kannattaa itse myös miettiä mitä voisi hankkia kierrätettynä ja minkä pitää olla uutta. Hyvä vinkki laadukkaille vaatteille on Lauttasaaren Emmaus, osoitteessa Gyldénintie 2 | p. 045-236 0001