Journalistien ja median vastuu on valtava

Siksi ei olekaan ihme, että pitkäaikainen The Boston Globe -sanomalehden journalisti, Wen Stephenson, ja yhdysvaltalainen tv-kanava PBS (Public Broadcasting Service) huolestuivat enenevässä määrin toimenpiteiden puutteista sen jälkeen kun Kööpenhaminan ilmastokokous epäonnistui vuonna 2009. Stephenson lopetti työnsä NPR-radiossa kesällä 2010 ja ryhtyi ilmastonmuutosaktivistiksi.

James Hansen puhuu TEDille helmikuussa 2012

Linkki TED-videoon

Pitkässä artikkelissaan Boston Phoenix -sanomalehdessä Stephenson kirjoitti avoimen kirjeen kollegoilleen valtamediassa ja vetosi näihin että nämä käsittelisivät ilmastonmuutosta globaalina hätätilana. Tässä on joitain otteita hänen kirjeestään:

”… Arvostetuimmat ilmastotieteilijämme, kuten NASAn James Hansen ja MIT:n Kerry Emanuel sekä kansainväliset energia-asiantuntijat, kuten IEA:n pääekonomisti Fatih Birol – siis ihmiset, näin kai voidaan todeta, jotka eivät useinkaan ole samaa mieltä politiikasta ja käytännöistä – ovat aina vain selkeämmin samaa mieltä ja äänekkäämmin puhuvat sen puolesta, että meiltä loppuu aika käsitellä ilmastonmuutosta millään mielekkäällä tavalla ja siten välttyä katastrofaaliselta ilmastonmuutokselta johon liittyy mittaamattoman laajaa inhimillistä kärsimystä jopa jo tällä vuosisadalla.

”Tämän haasteen edessä – ja tämä tekee kipeää minulle sanoa – te olette epäonnistumassa. Teidän niin sanottu ”objetiivisuutenne” ja hengeton osattomuutenne ovat vain helppo tapa puolustautua siltä, mikä on lopulta vain anteeksiantamatonta epäonnistumista kertoa sitä, mikä on ihmiskunnan kriittisin totuus ikinä.

”Sallikaa minun olla selkeäsanainen: ongelma ei ole pelkästään ”epätasapainoisuudessa”, sillä useimmat teistä ovat jo hyväksyneet faktat ettekä enää tasapainottele ylivoimaista tieteellistä konsensusta fossiilisten polttoaineiden lobbajien sanomia vastaan. Ei. Minä puhun epäonnistumisestanne kertoa ilmastokriisistä kriisinä, jonka seurauksena lukemattomat miljoonat ja jopa miljardit elämät ovat vaakalaudalla …”

”Kuten Emanuel ja monet muut osoittavat, planeetan ilmastojärjestelmän sisäänrakennetun hidasliikeisyyden takia ja sen valtavan CO2-määrän takia joka jo on ilmakehässä, meidän ”mahdollisuutemme ikkuna” estää katastrofaalinen ilmastonlämpeneminen on erittäin kapea. Se on jo saattanut sulkeutua. Me emme tiedä. Kansainvälisen ilmastopanelin (IPCC:n) mukaan päästöjen on tiputtava ainakin 25 % 1990-luvun tason alle 2020 mennessä ja 80 % 1990-tason alle 2050 mennessä mikäli mielimme edes teoriassa säilyttää asumiskelpoisen ilmaston.”

”Ja kuitenkin samalla kun ilmastotieteilijät ovat aina vain hätääntyneempiä valtamediassa on käytännössä hiljaista. Suurten vaalienkin alla.”

”On aika lopettaa itsesensuuri ja päästä eroon siitä ajatuksesta, että journalistit olisivat jotenkin haavoittumisen ulottumattomissa. Te ette ole sitä. Jos olette ihmisiä, olette sitä, halusittepa tai ette, sillä tässä asiassa me kaikki todella olemme samassa veneessä. Ja vähättelemällä tai välttelemällä ilmastokriisin vakavuutta – tai vain olemalla ymmärtämättä sitä – jättäydytte sivuun vastuustanne koko muulle ihmiskunnalle.”

”Lopulta kyse on vain tästä: kummalla puolella olette? Jos olette kanssaihmistenne puolella, lastenne sekä lastenlastenne puolella, siinä tapauksessa on aika kertoa kansalle vastassamme olevan kriisin vakavuus, sen laajuus ja sen pakottavuus.”

”Muissa suurissa moraalin kriiseissä – kansalaisoikeuskamppailussa, Vietnamin sodassa, apartheidin vastaisen pitkän kamppailun aikana ja monissa muissa – toimittajien on täytynyt kohdata omatuntonsa. Siksi tässä ovat kipeät kysymykseni teille jokaiselle ja kysyn nämä itseltänikin:

”Omatunnon omaavana yksilönä, millä puolella aiot seisoa? Jos sinulla ei ole selkärankaa puhua yleisölle siitä vaarasta jossa olemme ja siitä mitä se edellyttää, mitä silloin teet tällä alalla? Miksi olet journalisti? Miten pääset aamuisin ylös sängystä katsomaan itseäsi peilistä? Miten aiot katsoa omia lapsiasi ja lastenlapsiasi silmiin?”

James Balog näyttää ajastetuilla kameraotoksilla miten jää vetäytyy

Klikkaa