Markka in memoriam

Markka on vanha eurooppalainen jalometallinen painomitta, ja latinalaisessa muodossa se on marca tai marcus. Se oli siis kullan ja hopean painomitta.

Ruotsin rahayksikkönä markka oli käytössä Ruotsin valtakunnan alueella keskiajalta alkaen vuoteen 1776. Ruotsin valtakunnan itäraja hahmottui ajoittain liki nykyisen Suomen itärajan mukaiseksi ja siten myös markkaa käytettiin rahayksikkönä suurin piirtein nykyistä Suomea mukailevalla alueella.

Suomen ja Saksan liittotasavallan rahayksikön nimi oli markka vuoteen 2002 asti, Itä-Saksan vuoteen 1990 ja Viron vuoteen 1927.

Mutta mitä tapahtui Suomen markalle 2002? Ja itse asiassa jo 1999?

Kuten moni meistä muistaakin, EMU eli EU:n rahaliitto otti Euron tilivaluutakseen 1.1.1999 ja painettuna reaalirahana Euro tuli käyttöön EMU-maissa 1.1.2002. EMU-valtioita oli yksitoista: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Luxemburg, Portugali, Ranska, Saksa ja Suomi

Kun EMU otettiin käyttöön kukin maa valitsi itse siirtymisen tavan ja toisaalta vanhan valuutan vaihdettavuuden keston.

Suomessa päätettiin ajaa kahta valuuttaa rinnakkain kolmen kuukauden ajan ja Suomen markan vaihdettavuus Euroksi määriteltiin kestoltaan 10:ksi vuodeksi. Markkojen vaihto euroiksi päättyy taten 29.2.2012. [Suomen Pankki]

 

Markan kuolinpäivä on siis karkauspäivä 2012 ja tuo on surun päivä kaikille suomalaisille.

Koska itsenäisen valtion tunnusmerkkejä ovat mm. oma toimiva hallinto, oma maa-alue sekä oma kansa ja toisaalta oma lainsäädäntö ja oma valuutta, on suorastaan rienaavaa viettää itsenäisyyspäivää 2011 Suomessa, maassa, jonka itsenäisyyden rippeetkin kuluvat umpeen 29.12.2012