Olen tällä sivulla useasti puhunut köyhyyden ongelmasta ja siitä kuinka joka puolen tunnin välein maailmassa kuolee jumbojetillinen ihmisiä nälkään. Minulla oli ilo saada puhua näistä eettisistä arvoista myös konesalifoorumin edessä toissa päivänä ja vielä ilahduttavampaa oli katsella kuuntelevan yleisön valppautta planeettaamme tällä hetkellä koskeviin asioihin. Puheista on kuitenkin siirryttävä toimiin ja juuri siitä oli kyse artikkelissa, jonka toimittaja Jertta Blomstedt on kirjoittanut YLEn sivuille: klikkaa

Blomstedt mm. kuvaa artikkelissaan ranskalaista tutkijaa Esther Duflota, jolla on professuuri köyhyyden tutkimisessa. Positiivista on siis se, että pikku hiljaa alkaa tulla esille ihmisiä, jotka ovat päättäneet ratkaista köyhyyden ongelman. Tähän asti on lähinnä voivoteltu ja todettu, että ongelma on liian suuri ratkaistavaksi, kun todellisuudessa se ei sitä ole. Jos EU:lla on rahaa sijoittaa Kreikan tilanteen ratkaisemiseen kymmeniä miljardeja, tokihan tuon verran liikenisi Kreikan eteläpuoleiseenkiin maailmaan.

IMF:n antaman tiedon mukaan maailmanlaajuinen BKT on 69,808,807 miljoonaa USD, eli 69.808.807.000.000. Jos tuosta summasta lohkaistaisiin erinäisinä veromaksuina tai Tobin-veroina sun muina se summa, jonka YK sanoo olevan nälänhädän poistamisen hinta, jäljelle jäisi vielä varsin sievoinen summa, tehdäänpä laskelma:

Eli 30 miljardia dollaria vuodessa ei edes vaikuta kahteen ensimmäiseen numeroon tuossa pitkässä luvussa, ja miksi vaikuttaisikaan, kun se on vain 0,04 prosenttia koko globaalista BKT:sta. Kyllä meillä täytyy olla varaa siihen, ettei 25.000 ihmistä kuole nälkään joka päivä. (Summahan on siis pienempi kuin se summa, joka nyt Kreikalla lainataan apuna)

Lue lisää:

http://articles.latimes.com/2008/jun/23/opinion/ed-food23

http://en.wikipedia.org/wiki/Esther_Duflo