Googlen hakusanatrendit kertovat ihmiskunnan tilasta enemmän kuin mikään muu tilasto: vuoden 2009 Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen, ilmastonmuutos ei ole meitä enää kiinnostanut (katso trendikuva alta). Tämä on surullista koska Pariisin ilmastokokouksen onnistuminen on meille kohtalonkysymys. Sanomalehdistön mielenkiinto eri aiheisiin ilmenee sanojen ilmenemisfrekvenssejä tutkimalla ja samalla tavalla voidaan seurata globaalia kiinnostusta seuraamalla Googlen hakutrendejä Ilmastokriisi ja climate change Ja toden totta globaalitrendi Googlen hauissa osoittaa, että climate change -termi piikkasi joitain vuosia sitten, sopivasti COP15 aikoihin, siis Kööpenhaminan 2009 ilmastokokouksen aikoihin (cop15 oli 12/2009 eli juuri hakuhuipun kohdalla).

Jatka lukemista

Jucelino Nóbrega da Luz puhui 6.10.2013 Balder-salilla Helsingissä elämästään unien näkijänä sekä ihmisten vastuusta ympäristön tilasta huolehtijoina. Osa luennon huolestuttavinta antia oli Jucelinon uni, jonka mukaan 2021–2023 meriveden pinta tulee nousemaan jopa seitsemän metriä, jollei ilmastonmuutoksen torjuntaa aloiteta heti. Tapasin Jucelino Nóbrega da Luzin haastattelua varten. Pienen pojan unetJucelino kertoo uniensa alkaneen jo yhdeksänvuotiaana kun hän uneksi vieraan perheen pojalle tapahtuvasta onnettomuudesta. Intettyään inttämästä päästyään Jucelinon äiti suostui viemään poikansa tuon vieraan perheen luokse kertomaan odotettavissa olevasta auto-onnettomuudesta.

Jatka lukemista

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos – politiikan kourissa oleva totuus Kööpenhaminen ilmastokokouksen alla syksyllä 2009 tuntui kuin koko maailma olisi valmis muutokseen ja olisi halukas sitoutumaan ilmastonmuutoksen edellyttämiin politiikan ja elämän muutoksiin. COP-15 alkoi joulukuussa ja odotukset pysyivät korkealla. Kunnes maailmanpolitiikan arki iski kaikkia kansalaisia silmille ja totuus suurvaltojen haluttomuudesta mihinkään sitoumuksiin paljastui. Syksyllä 2009 olin mukana ryhmässä, joka teki ilmastoonmuutosta koskevan dokumentin. Alla lyhyt video siitä. Ilmastonmuutos 1/3 – World Wide Views -videotuottaja [Saku Mättö][1]

Jatka lukemista

Benjamin Creme lainaa kirjassaan The Art of Cooperation Maailmanopettajaa, Maitreyaa, joka on sanonut, että ”jokaisen ihmisen – jokaisen miehen, naisen ja lapsen – on nähtävä planeetan ylläpitäminen maapallon suurimpana prioriteettina.” Eräs maailman johtavista globaalin ilmastonlämpenemisen tutkijoista, James Hansen, on varoittanut, että ihmiskunnalla on vain noin 10 vuotta aikaa vähentää kasvihuonekaasujen kuten hiilidioksidien päästöt, ennen kuin lämpeneminen saavuttaa ”vaa’ankielipisteen”, jonka jälkeen se ei enää ole pysäytettävissä. NASAn Goddard-instituutin johtaja Hansen sanoi USA:laisen 60 minutes –makasiiniohjelman TV-haastattelussa: ”Meidän on seuraavien 10 vuoden kuluessa päästävä pois nykyiseltä eksponentiaaliselta kasvukäyrältä ja aloitettava CO2-päästöjen kasvun vähentäminen.

Jatka lukemista

Kirjoittajan kuva

Saku Mättö

Elämän arvojen pohtija.

Maitreya-kirjan kirjoittaja

Suomi